Samenkomen in het Parkgebouw

Ieder dorp of gemeente heeft zijn eigen gebruiken en waarden. Net zoals er in bijna elk dorp een kerk te vinden is, is er meestal ook een plaats waar mensen kunnen samenkomen. Doorgaans een centraal gelegen, al dan niet historisch, gebouw dat goed toegankelijk is voor alle inwoners die sociaal betrokken zijn.

Rijssen-Holten is daarin zeker geen uitzondering. In Rijssen wordt deze plaats het Parkgebouw genoemd.

Een rijke geschiedenis

Reeds in 1914 had de burgerij nood aan een plaats om samen te komen, dus werd de bouw van het Parkgebouw aangevat in opdracht van jutefabrikant Ter Horst. Het werd weliswaar pas in 1919, na WO I officieel in gebruik genomen.

De gemeente Rijssen kon het pand aankopen eind jaren ’70 waardoor het altijd zijn originele functie heeft kunnen behouden, van ontspanning van arbeiders tot vermeerderen van kennis.

In 2007 werd er een stichtingsbestuur opgericht om het Parkgebouw een moderner tintje te geven zodat het weer aantrekkelijker werd voor de bewoners van Rijssen.

Vandaag is het een drukbezochte locatie waar iedereen welkom is.

Een kloppend hart voor film en theater

Als liefhebber van film en theater ben je in het Parkgebouw aan het juiste adres. Zo zijn er regelmatig voorstellingen van leuke films of theatervoorstellingen, maar kan je bijvoorbeeld ook les volgen bij theaterschool Spoenk. Ook de ouderen die moeilijk tot het Parkgebouw geraken kunnen erbij zijn dankzij de Stichting Vier Het Leven. Tenslotte draait alles om samenbrengen van alle inwoners van Rijssen-Holten.

De zakelijke kant

Door de mogelijkheid van het huren van vergaderzalen, wordt er gehouden aan de tweede functie, het vermeerderen van kennis. Het Parkgebouw beschikt over zeven zalen die ruimte bieden voor bijeenkomsten van 15 tot 420 personen. De zalen zijn uitgerust met de nodige moderne snufjes om een goede presentatie te kunnen neerzetten. De mogelijkheden zijn uitgebreid.

Het congrescentrum midden in het groen maakt vergaderen een aangename ervaring.

Maatschappelijke betrokkenheid

Rond 1915 was het Parkgebouw één van de eerste asielzoekerscentra voor Belgische vluchtelingen. Dit sociaal engagement is nog steeds een drijfveer voor de inwoners van Rijssen-Holten.

In het Parkgebouw is iedereen welkom dus ook degenen die het moeilijk hebben. De samenwerking met sociale werkgelegenheidsorganisaties of werkplaatsen zoals de Sterkerij is daar een mooi voorbeeld van.

Cultuur en natuur, de perfecte mix

Eén van de grote troeven van het Parkgebouw is de ligging in het park. Dit park wordt reeds vele jaren gebruikt als ontmoetingsplek, een prachtige locatie om trouwfoto’s te maken of om de kinderen te laten dollen op het speelplein.