Den Bosch (ook wel bekend als ’s-Hertogenbosch) is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De stad ligt precies op de plek waar de Dommel, De Aa en de Zuid-Willemsvaart samenvloeien en overgaan in de Dieze. Den Bosch is van oorsprong een vestingstad met focus op handel en nijverheid. Vandaag de dag is het een ontzettend gezellige stad waar mensen genieten van lekker eten en drinken. Den Bosch heeft een heel sfeervol historisch centrum waar je heerlijk kunt verdwalen in de vele kleine straatjes. In het centrum van Den Bosch vind je ook talloze leuke hotelletjes en B&B’s. In deze blog vind je de leukste hotspots van de stad!

De leukste bezienswaardigheden van ‘s Hertogenbosch

De Put

Op de Markt in Den Bosch ligt een middeleeuwse put die vroeger gebruikt werd om tegen betaling schoon drink water te krijgen. Deze put uit de 15e eeuw was toen een zeer belangrijk element van de stad.

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum van ’s-Hertogenbosch is sinds 2013 gevestigd in een nieuw pand in de binnenstad van de stad, grenzend aan het Noordbrabants Museum. Samen vormen zij tegenwoordig het museumkwartier van Den Bosch. Tip: ook in de omliggende stad Oisterwijk vind je veel cultuur en historie!

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch is een museum over de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het museum is gevestigd in het voormalig Militair Gouvernement en vormt samen met het Stedelijk museum het museum kwartier.

Bastionder

Het Bastionder is een ondergronds informatiecentrum voor de vestingwerken in Den Bosch. In het verleden kende Den Bosch ruim zes kilometer verdedigingsmuur met stevige torens en kanonnen.

Uilenburg

De bruisende wijk Uilenburg is een oude buurt in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De vele restaurants, eetcafés en barren met hun bijbehorende terrasjes maken het een erg gezellige en levendige wijk.

Bossche Broek

Het Bossche Broek is een schitterend natuurgebied van ruim 200 hectare ten zuidoosten van ’s-Hertogenbosch. Dit moerasgebied is een van de weinige stukjes natuur dichtbij het centrum van de stad. De vestigingswerken vormen hier nog altijd een scherpe grens tussen de stad en het natuurgebied.

Jheronimus Bosch Art Center

Het Jheronimus Bosch Art Center is gelegen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het bijzondere is dat dit museum gevestigd is in de voormalige Sint-Jacobskerk. Het centrum is bedoeld als eerbetoon aan de religieuze schilder jheronimus Bosch.

Rondvaart op de Binnendieze

De Binnendieze is een erg leuke en speciale bezienswaardigheid in Den Bosch. Van oudsher werd dit unieke stelsel van stromingen gebruikt om ambachts panden te bevoorraden waardoor ze zich vaak aan de achterzijde van het straatbeeld bevinden.

Sint Janskathedraal

De Sint Janskathedraal is een prachtige kathedraal in het centrum van Den Bosch. De kathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1529 in de gotische stijl met veel versieringen, prachtige bogen en de bijna honderd luchtboogfiguren.

Moriaan

De Moriaan is een schitterend historisch pand aan de markt in ’s-Hertogenbosch. Het is het oudste bakstenen huis van de stad en naar verluid zelfs van Nederland. De Moriaan is gebouwd in de 13e eeuw in gotische stijl en beschikt ook over een torentje.

 

Paleiskwartier

Het Paleiskwartier is een mooie en moderne wijk in ’s-Hertogenbosch gelegen aan de andere kant van het spoor dan het historisch centrum. De wijk is ontwikkeld en gebouwd aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw.

Stadhuis

Het stadhuis van Den Bosch staat aan de markt en dateert uit de tweede helft van de 14e eeuw. Het gebouw is verschillende keren verbouwd, uitgebreid en gerenoveerd. Het pand is voorzien van een typisch bordes en een schitterende gevel in de Hollands Classicistische stijl.

Drakenfontein

De Drakenfontein is de bekendste fontein van Den Bosch, gelegen pal voor het centraal station. In 1903 is het standbeeld geplaatst en maakte deel uit van een wedstrijd die door de gemeente was uitgeschreven welke werd gewonnen door de gebroeders De Leeuw.