Op retraite gaan. Of in het Engels ook wel ‘to retreat’ genoemd. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich even een weekendje terug te trekken. Nu zeker in deze hectische Corona tijden. Heel veel mensen hebben hun baan verloren, zijn iemand kwijt geraakt of hebben een relatie-breuk doorstaan. Heel veel wat ervoor kan zorgen dat je eventjes tot rust moet komen en voor jezelf moet zorgen.

We zijn in Nederland gewend om ‘maar door te gaan’. Als iemand aan je vraagt hoe het gaat, hoe vaak geef je dan eerlijk antwoord? Hoe vaak geef je toe dat het eventjes wat minder met je gaat? Wij vinden dat te weinig mensen hier nog eerlijk in zijn. Gelukkig zien we een forse toename in mensen die op retraite gaan! Mannen en vrouwen die toe zijn aan rust en eventjes willen uitzoomen. Even reflecteren op afgelopen periode en willen kijken wat er allemaal getriggerd is.

Verschillende soorten retraites

Als je op zoek bent naar een retraite dan heb je énorm veel keuze. Omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar een retraite, komen er ook steeds meer partijen die een retraite gaan aanbieden. In Nederland komen de volgende retraites het meeste voor.

  1. Yoga retraite. Tijdens deze retraite focus doe je vaak zachte vormen van yoga waarmee je lichaam weer helemaal tot rust komt. Yoga is daarnaast ook heel goed voor de geest!
  2. Stilte retraite. Tijdens deze retraite ga je vaak naar een klooster om een paar dagen in stilte te leven. Normaal krijgen we heel veel prikkels van de buitenwereld waardoor we moeilijk naar binnen kunnen gaan. Dat is tijdens een stilteretraite niet het geval omdat er complete stilte is.
  3. Speelse retraite. Onze persoonlijke favoriet. Tijdens een speelse retraite ligt de focus op ontspanning en spelen. Er zijn vaak elementen als dans aanwezig en er wordt bijvoorbeeld muziek gemaakt.

Intuïtie

Bij het kiezen van een retraite mag je vertrouwen op je intuïtie. Er is veel aanbod dus de keuze kan lastig zijn. Maak in dat geval even contact met je lichaam en vraag waar je lichaam behoefte aan heeft. Ontspanning? Stilte? Een jacuzzi/sauna? De keuze is hierna een stuk makkelijker omdat je gerichter kan zoeken!